Eric Toebosch

Eric Toebosch werd in 1949 geboren in Venlo. Van 1969 tot 1970 ging Toebosch naar de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Van 1971 tot 1973 volgde hij een opleiding aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede.

Toebosch heeft zich ontwikkeld tot een interessante kunstenaar met een boeiende, strikt persoonlijke beeldtaal. Voor velen is hij vooral de schilder van Angeli, van engelen dus. Zijn stijl en oeuvre kenmerken zich vooral door taferelen uit zelfgeschreven sprookjes, mythen en sagen. Ook de dood is een vaak terugkerend thema in zijn schilderijen. Wellicht ter compensatie voor dit zware onderwerp kiest Toebosch daarnaast vaak voor humor in zijn werk. Veelvuldig terugkerende elementen in zijn schilderijen zijn onder andere engelen, kruisen, zandlopers en schilden. Door het gebruik van deze symbolen wordt Toebosch vaker geplaatst in de traditie van de spirituele kunst. Ook vertoont zijn werk raakvlakken met de Byzantijnse kunst, vooral door het gebruik van goudverf.

Daarnaast gebruikt Toebosch vaak teksten in zijn werk. Daarbij schijnt hij een lichte voorkeur te hebben voor de Duitse taal, wat ook in veel titels van zijn schilderijen terugkomt.

Kunstwerken